2012. szeptember 22., szombat

Vállalati prezentáció -
aneszteziológus nélkül ne próbáld!

A multi dimenzionális szupermátrix, a globál corporate aréna,  természetéből adódóan bőséges forrása annak, hogy hogyan lehet a szakmai műhelyek mélyén elméletileg tökéletesre csiszolt folyamatokat, rendszereket, a munkatársi / akármilyen kézikönyvben lerögzített eljárásokat, minden képzeletet felülmúlóan bizarr módon megvalósítani. Ugyanígy pompásan megfigyelhető, hogy a vezetők hogyan engedik az igazság pillanataiban a saját ösztönös tudásukat kibontakozni, lerázva magukról a száraz tréninganyagok bénító rabláncait. 

A modernkori történetmesélés megkerülhetetlen elemeként, a prezentáció, a multi-világ gladiátorainak gyakran mívelt tevékenysége. A csoportos információcsere közkedvelt terepe, a vokalizáció netovábbja, a vizulis és auditív élmények parádés kombinációjának sodró áradata. Tengernyi szakirodalom, és mégtöbb képzés áll az okulni vágyók rendelkezésére. Joggal hihetnénk, hogy a vállalatok manaherei a fent említett szakirodalomból illetve képzésekből táplálkozva, már-már rutinszerűen játszi könnyedséggel, abszolválják a feladatot. Mégsem pont ez a helyzet. Ha jobban belegondolunk, tulajdonképpen hány jól sikerült és főleg emlékezetes prezentációra emlékszünk az elmúlt időszakból. Nem beszélhetek más nevében de én akár egy ujjamon meg tudnám számolni. Hogyan is csúsznak el a szépreményű, elméletileg bíztatóan induló prezentációk.

Értelemszerűen kétféle módon válhatunk a prezentáció népünnepély részesévé: (jelentkezz nézőnek vagy közönségnek) előadóként illetve hallagtóságként. Hogy melyik a jobb azt mindenki maga döntse el, egy biztos hogy a túlélshez mindkét esetben jól bejáratott stratégia szükséges.

Játékosként

Tehát miféle merényleteket is szoktunk elkövetni a jóreménység fokára sodródott, önhibáján kívül az eseményen résztvenni kényszerülő publikum ellen? Miért van gyakorta az az érzésünk, hogy a műsor 5 perc után elérte a drámai csúcspontot (ha egyáltalán) és onnantól kezdve a lassú (1-13 óra) kollektív kínhalál vár az egybegyűltekre. Természetesen ez utóbbinál már a Business Review vagy Management Meeting vagy Stratégiai Találkozó néven fellehető prezentáció fesztiválról van szó, ahol váltott előadókkal és állandó de egyenletesen elhasználódó közönséggel megy a program.

Az előre álküldött anyag lehetőleg csak annyi oldalból álljon, hogy a méret miatt a vállalti szerver kpacítása a kritikus határon dolgozva épp csak pár órára bénítsa meg a számlázási rendszert és a bérszámfejtést. Kapcsolódó hatásként kezelnünk kell a vállalati informatikus hátsófali infarktus és két agyféltekére kiterjedő azonnal iidegbénulással járó ordítozó amokfutását. Persze mindez elkerülhető pdf formátum használatával, megosztott könyvtáron való tárolással, pendrive használatával is. Egyébként pedig nem kell túl nagy bénaság ahoz, hogy néhány az utódlási szervezeti ábrába illesztett véletlenül Full HD felbontású fénykép alkalmazásával gigantikus méretűre növeljük a filet. Ebben az a sportszerű nehezítés, hogy miután megtettük már nem tudjuk hogy melyik is volt a bűnös fénykép.
Egyébként a legfrappánsabb ha nem küldjük el előre az anyagot, hadd legyen meglepetés hétfőn reggel 8 órakor.

A leghaladóbbak fittyet hányva az esőerdők drámai pusztulására, nyugodtan nyomtassák ki a 30 főnyi résztvevőnek a 65 oldalas prezentációt színesben egyoldalasra, hogy aztán kidobhassák a végén. Ez különösen alkalmas még arra, hogy a 15 éves szuper titkos stratégiát vagy a teljes utódlási és leépítés tervet tartalmazó anyag valamely leesett példányát véletlenül ott felejtsük a tárgyalóban a szakszervek legnagyobb megelégedésére.     

Közönségként

Nagyon hasonló hatást szenvedhetünk el, ha előre megfontolt kalandvágyó vakmerőségből, életünk kormányrúdját egy pillanatva eleresztve, mi magunk becsekkolunk egy akármilyen tárgyú prezentációnak nevezett, kollektív öngyilkossági hajlamot felerősítő happeningre. A végtelenül széles és gazdag prezentáció piac prémium szegmensét képvielik a minőségi politika, jogosultsági mátrix és modell stock szakterületen celebrált verhetetlen pályaművek.

A slideok végeláthatatlan sokaságába öntött áradó termékeny tudás, a táblázatokba álmodott bölcsesség, csak és kizárólag a  tetszhalott állpotot önszugesszióval üzemszerűen kiváltani képes jógi mesterek szervezetében nem okozi visszafordíthatlan elváltozásokat. Az élmény fokozására legelvetemültebbek előszeretettel és indokolatlan lelklesedéssel használják a clipp art világ erősen hullámzó minőségű vizuális termékeit. A kezdők számára risztóan hathat a lap alján 6 pontos vállalati olvasatatlan betűtipussal feltüntetett 1/132 kód, de a profik ekkor már pontosan tudják hogy a 10. slide után avatar üzemmódba kapcsolva érdemes és főleg életmentő lehet egyéb tevékenységbe fogni. A műfaj sajátja a szünetet nem vagy ritkásan tartó 2-8 órás üzemmenet. A prezentáció vezetője tudja, hogyha a szünetek rést ütnek a élményfolyam egynszilárdságán, akkor nehéz visszaterelni az elkábult munkatársakat a tárgyalóba újra.  A szeánsz alatt kézenfekvő megoldás a szolgálati laptop izzitása a vállalati stratégiai feladatok (online tőzsde, filmletöltés, közösségi kapcsolattartás, vatera piackutatás, programszervezés,stb) szintidőre történő abszolválására, de ha ez elharapódzik, akkor pillanatok alatt a Knerr nyomda szedőgépeinek zajterhelésével megegyező hanghcunami keletkezik, amit a főnökség azonnal elrendelt gépelési moratóriummal torol meg. De ilyenkor sem kell kétségbe esni mert ekkor lehet élesíteni (ha eddig nem tettük meg tohonyaságból) a manager tenyér trénerét a black berryt. Innentől kedve már csak a tenyér izomszalagjainak edzettsége valamint a hüvelykujj izületi kopásának veszélye lehet e tevékenység szük keresztmetszete. A többszázszoros válogatottak arra is képesek, hogy olyan szögben tartsák a fejüket hogy az dilemma hogy  mélyen alszanak-e vagy épp néznek valamit  a laptop felé fordulva, még egy komoly orvoskonzilium számárá is több konferenciányi vitaanyagot biztosítson. A kitartó edzés és a szisztematikus felkészülés eredményeképpen a dörzsölt matadorok képesek az azonnali aktivációra a stand by üzemmódból. Azokban az esetekben, amikor esetlegesen kérdőmondatba keveredik a nevünk menet közben és a körülményekből minden kétséget kizáróan következik, hogy ránkszállt a vérfarkas csorda (pl: Milyen értékű eladásra számithatunk ebben a hónapban karbonszálas talicskacsengő szegmensben?) akkor nyugodtan próbálkozzunk a "Folyamatban van!" (it is on-going) "Utána kell néznem!" (I need to check) vagy a "Még egyszer le kell ellnőríznem!" ( i need to double check) formulákkal mert az esetk döntő többségében ez, a laptop képernyőjére történő gondterhelt fixirozással kombinálva háríthatja a veszélyes helyzeteket.

Kifejezetten kalandorok számára ajánlott elem a lézer pointer és távírányító használata. Előbbivel egyetlen gombnyomással megvakíthatjuk magunkat (van ebben elem Jani?), a másikkal pedig tizből tizenhétszer léptethetjük összevissza a prezentációt (animáció függő prezentálok garantált burleszkja) vagy akár formatálhatjuk is a vállalati szervert.

Az öngól szakosztály rendszeres bemutató meccseinek egyik fénypontját jelentette az a produkció amikor az SAP rendszer bevzetésének propagálására a helyszínre delegált két meglehetősen jól fizetett szakalkalmazot az olimpiai szintidőt jóval meghaladva sem tudta a gépet bekapcsolni (amin ugye SAP isten előtt kívántak áldozni). Majd miután ez megtörtént, az eleve enervált hallgatóság jelenlétében zajlott le az a párbeszéd melynek során az SAP guruk azt próbálták kideríteni, hogy milyen konferencia hívással kellene a milyen szerver, milyen helyére, a milyen felhasználónévvel és jelszóval bejutni. De hát jó társaságban repül az idő, még a félidő lefújása előtt sikerült a prezentációs anyag vonzásába kerülni. A gyenge kezdés utáni erős visszaesés szellemiségében tántorgó prezentáció során kiderült hogy a bevezetés költségéből golfpályává lehetne varázsolni bármelyik távoli kisbolygó teljes felületét, és hogy mivel ez egy üzletviteli alkalmazás, nem biztos hogy az első időszakban (1-17 honap) lehet vele számlázni. Nem kell Tömör professzornak lenni ahhoz, hogy tudjuk, hogy a számlázás hiánya közvetlen és nem kívánt hatást gyakorol az üzlet számára elérhető pénzmennyiségre és növeli a pénzügyesek lábon kihordott agyhalálának esélyét. A vezető ekkor a helyzet abszolút átlátásáról és a gondokkal törtlnő empatikus azonosulásról téve fényes tanúbizonyságot, Garibaldiként harsogta, hogy aki itt és most és később és mindig nem támogatja a bevezetést, az ki lesz rugvaaaaaaa! Ez az érvelés általában működik.      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése